Gotowanie bez tłuszczu kojarzy nam się zwykle z potrawami niesmacznymi lub mdłymi. Jak gotować bez dodatku tłuszczu, tak aby smakowało? Czy dieta ta ma wartości odżywcze?
Tłuszcze w naszym organizmie
Choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, to gotowanie bez tłuszczu może być naprawdę smaczne! Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że potrawy przygotowane na tłuszczu, czy to smażone, czy pieczone, są o wiele lepsze w smaku i posiadają świetny aromat, który pobudza nasze kubki smakowe. Tłuszcz jest niezwykle potrzebny naszemu organizmowi, jednak nie każdy! Powinniśmy w dużej mierze ograniczyć spożywanie tłuszczów nasyconych, czyli pochodzenia zwierzęcego, a także tłuszczów chemicznych, tzw. trans. Najlepiej korzystać z tłuszczów nienasyconych, czyli z ryb, roślin, czy nasion, dodając je do sałatek, jako świetne uzupełnienie potraw.
Nadmiar niezdrowych tłuszczów, czy smażenie potraw, może doprowadź do odkładania się tkanki tłuszczowej w ciele, a tym samych powodować nadwagę lub otyłość. Gotowanie bez tłuszczu możemy uskuteczniać na kilka sposobów, jakich?
Na parze i w wodzie
Bardzo dobrych sposobem, który całkowicie zastępuje gotowanie potraw na tłuszczu, jest przyrządzanie potraw na parze. Wystarczy umieścić sporych rozmiarów garnek z wodą na gazie, a na niego postawić naczynie, do którego włożymy różnorodne potrawy . Górne naczynie możemy przykryć pokrywką. Dzięki zastosowaniu gotowania na parze, potrawy zachowują swój aromat i smak, ponadto mają sporo witamin! Bez problemu możemy doprawić dania według własnego uznania, dzięki temu możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Gotowanie na parze świetnie zastępuje zwykle smażenie, można ten sposób porównać do smażenia bez tłuszczu. Tą metodą możemy przyrządzić zarówno mięsa i ryby, jak i warzywa, czy dodatki.
Kolejną propozycją jest gotowanie produktów w wodzie. W ten sposób możemy przyrządzić warzywa do obiadu, zamiast smażyć je na patelni oraz mięso. Gotowane mięso zachowuje wiele wartości odżywczych, a ponadto jest o wiele zdrowsze! Dieta bez tłuszczu jest niezwykle potrzebna ludzkiemu organizmowi, dlatego warto czasem postawić na tego typu przyrządzanie dań.
Z piekarnika
Gotowanie bez tłuszczu może opierać się na wydobywaniu naturalnego tłuszczu, obecnego w potrawach! Takie też jest pieczenie w folii w piekarniku, w ten sposób możemy przyrządzić pyszne mięso lub rybę, gdyż jest to idealny pomysł na smażenie bez tłuszczu! Potrawę przyprawiamy według uznania, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. W ten sposób możemy zrobić cały obiad, jeśli obok mięsa lub ryby poukładamy ziemniaki lub warzywa. Gotowaniem bez tłuszczu możemy zająć się w każdej chwili! Nie są nam potrzebne żadne specjalne produkty.
Zamiast smażenia
Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do potraw z patelni lub brytfanny, możemy bez problemu usmażyć na nich bez tłuszczu! Wystarczy, że owiniemy mięso lub rybę w papier do pieczenia i położymy na patelni. W brytfannie, zamiast smażyć przy otwartej pokrywce z użyciem tłuszczu, możemy podlać potrawę wodą lub smacznym bulionem i dusić pod przykryciem. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także postawienie na grill. Potrawy przyrządzane z tego sprzętu są świetne smakowo, nie tracą swoich właściwości, a także pozostają lekko chrupkie. Można je podawać z domowym i niskokalorycznym dipem. Grill elektryczny okaże się idealnym rozwiązaniem, dla wszystkich którzy chcą postawić na dietę be tłuszczu.
Gotowanie bez tłuszczu jest smaczne, pożywne i zastępuje tradycyjne smażenie potraw. Wszystkie dania nie tracą swoich odżywczych właściwości, a do tego są o wiele bardziej zdrowe! Możemy bez przeszkód dusić, grillować, piec w piekarniku w folii, lub gotować w wodzie lub na parze. Możliwości jest wiele, a doprawiając odpowiednio potrawy, sprawiamy, że będą smakować równie pysznie!